Blade twarze, smętne miny –
trzeba łykać witaminy: A, B, C, D, E i F –
dają zdrowie, wzmocnią krew.
W programie „Owoce w szkole” uczestniczą uczniowie klas: I, II i III przez cały rok szkolny 2012/2013. Jest to już kolejna edycja programu, w której uczestniczą nasi uczniowie klas młodszych.
Owoce i warzywa są bardzo ważne. Dzięki nim otrzymujemy witaminy i inne wartościowe składniki. Są one bardzo potrzebne do zachowania zdrowia.
Dzieci spożywają: jabłka, marchewkę, paprykę, rzodkiewkę oraz piją soki owocowe i owocowo – warzywne. W/w produkty nie zawierają tłuszczu, soli, cukru i substancji słodzących. Są przygotowane bezpośrednoi do spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe i zdrowe. Uczniowie klas I, II i III otrzymują owoce i warzywa nieodpłatnie. Program finansowany jest
ze środków pochodzących z budżetu UE oraz środków pochodzących z budżetu krajowego. Dostawcą do naszej szkoły jest firma wielobranżowa „Moroń” z Paczkowa.
Program „Owoce w szkole” zachęca dzieci do spożywania większych ilości owoców i warzyw, a tym samym przyczynia się do ukształtowania dobrych nawyków żywieniowych. Dzieci przyzwyczajane do systematycznego spożywania owoców
i warzyw sięgną po nie również później, w życiu dorosłym. Ponieważ organizm człowieka nie jest w stanie magazynować witamin, trzeba codziennie dostarczać je w odpowiednie diecie. W szkole owoce i warzywa dostarczane są według harmonogramu dostaw, najczęściej dwa razy w tygodniu. Uczniowie klas młodszych spożywają dostarczone owoce
i warzywa na przerwach. Nie wszystkie dzieci lubią jeść np. marchewkę, ale gdy patrzą na swoich kolegów, którzy smacznie zajadają i chrupią ją - wtedy sami próbują. Próbowanie sprawia,że powoli mogą odkrywać nieznane wcześniej smaki - zasmakują i następnym razem sami upomną się o „niedobrą” jak określali na początku marchewkę.
Owoce i warzywa stanowią cenne źródło witamin, wielu mikroelementów oraz błonnika, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Wiele z nich pomaga zwalczyć drobne dolegliwości i doskonale wspiera organizm w walce z infekcjami. Dzieci chętniej jedzą słodkie owoce niż jarzyny, należy je jednak przyzwyczajać również do jedzenia warzyw. Warzywa
i owoce powinny stanowić część każdego posiłku zarówno w formie kompotów, warzyw gotowanych (najlepiej na parze, by traciły jak najmniej witamin), jak i surowych: soków, utartych deserów, dodatku do domowych lodów i twarożku, musów, surówek oraz kanapek.
„JEDZ OWOCE I WARZYWA – OD NICH ZDROWIA PRZYBYWA”.
Utrwalaniem dobrych nawyków żywieniowych są prowadzone w naszej szkole zajęcia, konkursy, pogadanki oraz wystawy prac dzieci.
Podczas edukacji motoryczno – zdrowotnej poprzez ruch, dobre odżywianie kształtujemy prawidłową postawę dziecka wobec prawidłowych nawyków żywieniowych, stosowanie właściwej diety i zaszczepiamy codzienną aktywność fizyczną.
Na innych zajęciach z edukacji wczesnoszkolnej dzieci poznają wartości warzyw i owoców oraz wykonują kolorowe prace plastyczne różnymi technikami. Podczas tych zajęć towarzyszy dzieciom piosenka. Układają hasła, rymowanki oraz krótkie wierszyki o witaminach.
Dzieci chętnie przygotowują kolorowe kanapki z nowalijkami. W klasach prowadzą hodowlę szczypiorku i rzeżuchy.
Na spotkaniach z panią pielęgniarką dowiadują się jaką rolę spełniają witaminy w codziennym życiu człowieka oraz skutki złego odżywiania się.
Oczy, gardło, włosy, kości
zdrowsze są, gdy A w nich gości.
A w marchewce, w pomidorze,
w maśle, mleku też być może.
B – bądź bystry, zwinny, żwawy
do nauki i zabawy!
W drożdżach, ziarnach i orzeszkach,
w serach, jajkach B też mieszka.
Naturalne witaminy
lubią chłopcy i dziewczyny.
Bo najlepsze witaminy
to owoce i jarzyny.
C – to coś na przeziębienie
i na lepsze ran gojenie.
C – porzeczka i cytryna,
świeży owoc i jarzyna!
Zęby, kości lepiej rosną,
kiedy D dostaną wiosną.
Zjesz ją z rybą, jajkiem, mlekiem.
Na krzywicę D jest lekiem.
Naturalne witaminy
lubią chłopcy i dziewczyny.
Bo najlepsze witaminy
to owoce i jarzyny.
Na początek owoce i warzywa – tym hasłem rozpoczęliśmy „Dzień Zdrowego Śniadania”.
Włoskie śniadanie, przez specjalistów ds. żywienia uważane jest za najlepsze na świecie, jest w zasadzie słodkie
i stosownie do śródziemnomorskich tradycji, składa się z mleka i jego przetworów (jogurt), pieczywa oraz owoców. Idealnie byłoby zacząć od wypicia soku z owoców cytrusowych lub zjedzenia kawałka różowego grapefruita, których zadaniem jest „otwarcie” żołądka. Zamiast tego można zjeść mieszankę różnych owoców i warzyw. Cenne substancje, takie jak witaminy i minerały, są najlepiej przyswajane przy pustym żołądku. Ważne jest jednak, aby zjadane owoce i warzywa miały temperaturę pokojową, zbyt zimne wpływają b a r d z o niekorzystnie na żołądek, powodując wstrząs termiczny.
Już kolejny raz przystąpiliśmy do programu „Owoce i warzywa w szkole”.
W tym roku szkolnym 2014/2015 uczestnikami programu będą uczniowie klas I – III oraz dzieci realizujące obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego.
Głównym celem programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.
Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje bezpłatnie każdorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.
Dostawy owoców i warzyw w I semestrze roku szkolnego 2014/2015 rozpoczną się od dnia 06.10.2014 r. w ciągu 10 wybranych tygodni. Naszym dostawcą jest firma „Moroń” z Paczkowa. Dostawca zobowiązuje się dostarczać różnorodne owoce i warzywa.
Program finansowany jest w 75% ze środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej oraz 25% - z budżetu krajowego
Więcej informacji o programie na stronie: www.arr.gov.pl
W związku z realizacją programu „Owoce i warzywa w szkole” 25 lutego 2015 roku odbył się w Publicznej Szkole Podstawowej w Gnojnej konkurs recytatorski. Uczestnikami konkursu były dzieci z przedszkola i uczniowie klas I-III. Chętnych do zaprezentowania swoich umiejętności było dużo, bo aż 25. Uczestnicy konkursu mieli zaprezentować twórczość poetów, którzy w swym dorobku literackim opisują zdrowie, piękno oraz walory smakowe owoców i warzyw. Prezentowane były wiersze najbardziej znanych przez dzieci poetów, takich jak: Jan Brzechwa, Julian Tuwim, samodzielnie ułożone wierszyki, a także młodsze dzieci chętnie przedstawiały rymowanki. Największą jednak popularnością cieszył się wiersz Jana Brzechwy „Na straganie”. Wiersz był prezentowany przez całą grupę przedszkolną. Ci mali artyści pokonywali tremę i dawali z siebie wszystko, dlatego otrzymali tak gromkie brawa. Prezentowane były także wiersze: „Arbuz”, „Cebulka”, „Urodziny marchewki”, „Witaminowe abecadło”. Przedstawiane rymowanki, wiersze miały zachęcać dzieci do spożywania owoców i warzyw, zwracać uwagę na to, iż spożywanie witamin w postaci owoców, warzyw, soków i prowadzenie zdrowego trybu życia to długie i dobre zdrowie, o które należy przez całe życie dbać. Ocenie podlegały m.in.: opanowanie pamięciowe, interpretacja utworu, ogólne wrażenie estetyczne. Widownia zwracała uwagę na rekwizyty, kukiełki, prace plastyczne, które uatrakcyjniły promowanie zdrowego stylu życia poprzez poezję. Uczestnicy konkursu „Owoce i warzywa w szkole” prezentowali wysoki poziom umiejętności recytatorskich , dlatego Jury przydzieliło tak dużo nagród.
I miejsce w grupie dzieci przedszkolnych zdobyła Lena Łoza
I miejsce z klasy I Martyna Psiurska
I miejsce z klasy II Oliwia Widziak
I miejsce z klasy III Julia Rafalska
II miejsca zdobyli: Julia Dudek, Ania Suwińska, Wiktoria Łaska, Karolina Sosnowska
III miejsce: Szymon Kulig, Maria Mrzygłocka, Oliwier Firuta, Emilia Teneta
W czasie trwania obrad jury dzieci bawiły się przy piosenkach: „Owocowy karnawał” „Ogórek”, „Jagódki”, a także śpiewały po angielsku. Wszyscy uczestnicy konkursu zostali docenieni. Zwycięzcy mieli możliwość wyboru nagrody. A grupa przedszkolna, która tak pięknie i odważnie zaprezentowała się przed publicznością recytacją wiersza „Na straganie” otrzymała dodatkowo owoce, warzywa i soki od naszego dostawcy – firmy „Moroń” z Paczkowa. W tym dniu dzieci spożywały smaczne i soczyste jabłka oraz marchewki. Gratulujemy zwycięzcom, wyróżnionym, rodzicom oraz ich opiekunom.
Zapraszamy ponownie chętne dzieci do udziału w kolejnym konkursie.
Joanna Betlejewska
Głównym celem programu Wspólnej Polityki Rolnej „Owoce i warzywa w szkole” jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym.
W roku szkolnym 2016/2017 w Polsce program skierowany jest do przeszło 1,350 mln dzieci uczęszczających regularnie do szkół podstawowych, tj. realizujących obowiązek rocznego przygotowania przedszkolnego oraz dzieci klas I-III.
Program finansowany jest ze środków pochodzących z budżetu UE (88%) oraz środków pochodzących z budżetu krajowego (12%), a całkowity budżet programu w roku szkolnym 2016/2017 wynosi ok. 19,762 mln EUR (84,265 mln PLN).
Dzieciom uczestniczącym w programie w I semestrze roku szkolnego 2016/2017 udostępniane będą 2 razy w tygodniu świeże owoce i warzywa (przygotowane do bezpośredniego spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe, zdrowe) oraz soki. Dzieci otrzymują jabłka, gruszki, truskawki, borówki amerykańskie, marchewkę, słodką paprykę, rzodkiewki, pomidorki i kalarepę oraz soki owocowe i warzywne. Każde dziecko uczestniczące w programie otrzymuje jednorazowo porcję składającą się z jednego produktu owocowego i jednego produktu warzywnego.
Owoce, warzywa oraz soki nie mogą zawierać dodatku tłuszczu, soli, cukru lub substancji słodzących. Za jakość owoców i warzyw dostarczanych do szkół podstawowych odpowiedzialny jest zatwierdzony dostawca lub zatwierdzona szkoła, w przypadku gdy samodzielnie przygotowuje i udostępnia owoce i warzywa dzieciom.
Aby skutecznie i trwale ukształtować nawyki żywieniowe - dzieci nie tylko otrzymują porcje owoców i warzyw, ale również uczestniczą w działaniach edukacyjnych informujących o zaletach spożywania owoców i warzyw. Każda szkoła uczestnicząca w programie, zgodnie z wytycznymi MEN realizuje różnego rodzaju działania poświęcone zdrowemu żywieniu oraz pochodzeniu owoców i warzyw.