Liczba odsłon: 15948

Blade twarze, smętne miny –

trzeba łykać witaminy: A, B, C, D, E i F –

dają zdrowie, wzmocnią krew.

  W programie „Owoce w szkole” uczestniczą uczniowie klas: I, II i III przez cały rok szkolny 2012/2013. Jest to już kolejna edycja programu, w której uczestniczą nasi uczniowie klas młodszych.

    Owoce i warzywa są bardzo ważne. Dzięki nim otrzymujemy witaminy i inne wartościowe składniki. Są one bardzo potrzebne do zachowania zdrowia.

  Dzieci spożywają: jabłka, marchewkę, paprykę, rzodkiewkę oraz piją soki owocowe i owocowo – warzywne. W/w produkty nie zawierają tłuszczu, soli, cukru i substancji słodzących. Są przygotowane bezpośrednoi do spożycia, wystarczająco rozwinięte, dojrzałe i zdrowe. Uczniowie klas I, II i III otrzymują owoce i warzywa nieodpłatnie. Program finansowany jest
ze środków pochodzących z budżetu UE oraz środków pochodzących z budżetu krajowego. Dostawcą do naszej szkoły jest firma wielobranżowa „Moroń” z Paczkowa.

   Program „Owoce w szkole” zachęca dzieci do spożywania większych ilości owoców i warzyw, a tym samym przyczynia się do ukształtowania dobrych nawyków żywieniowych. Dzieci przyzwyczajane do systematycznego spożywania owoców
i warzyw sięgną po nie również później, w życiu dorosłym. Ponieważ organizm człowieka nie jest w stanie magazynować witamin, trzeba codziennie dostarczać je w odpowiednie diecie. W szkole owoce i warzywa dostarczane są według harmonogramu dostaw, najczęściej dwa razy w tygodniu. Uczniowie klas młodszych spożywają dostarczone owoce
i warzywa na przerwach. Nie wszystkie dzieci  lubią jeść np. marchewkę, ale gdy patrzą na swoich kolegów, którzy smacznie zajadają i chrupią ją - wtedy sami próbują. Próbowanie sprawia,że powoli mogą odkrywać nieznane wcześniej smaki - zasmakują i następnym razem sami upomną się o „niedobrą” jak określali na początku marchewkę.

    Owoce i warzywa stanowią cenne źródło witamin, wielu mikroelementów oraz błonnika, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Wiele z nich pomaga zwalczyć drobne dolegliwości i doskonale wspiera organizm w walce z infekcjami. Dzieci chętniej jedzą słodkie owoce niż jarzyny, należy je jednak przyzwyczajać również do jedzenia warzyw. Warzywa
i owoce powinny stanowić część każdego posiłku zarówno w formie kompotów, warzyw gotowanych (najlepiej na parze, by traciły jak najmniej witamin), jak i surowych: soków, utartych deserów, dodatku do domowych lodów i twarożku, musów, surówek oraz kanapek.

   „JEDZ OWOCE I WARZYWA – OD NICH ZDROWIA PRZYBYWA”.

Utrwalaniem dobrych nawyków żywieniowych są prowadzone w naszej szkole zajęcia, konkursy, pogadanki oraz wystawy prac dzieci.

 Podczas edukacji motoryczno – zdrowotnej poprzez ruch, dobre odżywianie kształtujemy prawidłową postawę dziecka wobec prawidłowych nawyków żywieniowych, stosowanie właściwej diety i zaszczepiamy codzienną aktywność fizyczną.

Na innych zajęciach z edukacji wczesnoszkolnej dzieci poznają wartości warzyw i owoców oraz wykonują kolorowe prace plastyczne różnymi technikami. Podczas tych zajęć towarzyszy dzieciom piosenka. Układają hasła, rymowanki oraz krótkie wierszyki o witaminach.

 

 

Dzieci chętnie przygotowują kolorowe kanapki z nowalijkami. W klasach prowadzą hodowlę szczypiorku i rzeżuchy.

Na spotkaniach z panią pielęgniarką dowiadują się jaką rolę spełniają witaminy w codziennym życiu człowieka oraz skutki złego odżywiania się.

 

Oczy, gardło, włosy, kości

zdrowsze są, gdy A w nich gości.

A w marchewce, w pomidorze,

w maśle, mleku też być może.

B – bądź bystry, zwinny, żwawy

do nauki i zabawy!

W drożdżach, ziarnach i orzeszkach,

w serach, jajkach B też mieszka.

Naturalne witaminy

lubią chłopcy i dziewczyny.

Bo najlepsze witaminy

to owoce i jarzyny.

C – to coś na przeziębienie

i na lepsze ran gojenie.

C – porzeczka i cytryna,

świeży owoc i jarzyna!

Zęby, kości lepiej rosną,

kiedy D dostaną wiosną.

Zjesz ją z rybą, jajkiem, mlekiem.

Na krzywicę D jest lekiem.

Naturalne witaminy

lubią chłopcy i dziewczyny.

Bo najlepsze witaminy

to owoce i jarzyny.

 

Na początek owoce i warzywa – tym hasłem rozpoczęliśmy „Dzień Zdrowego Śniadania”.

Włoskie śniadanie, przez specjalistów ds. żywienia uważane jest za najlepsze na świecie, jest w zasadzie słodkie
i stosownie do śródziemnomorskich tradycji, składa się z mleka i jego przetworów (jogurt), pieczywa oraz owoców. Idealnie byłoby zacząć od wypicia soku z owoców cytrusowych lub zjedzenia kawałka różowego grapefruita, których zadaniem jest „otwarcie” żołądka. Zamiast tego można zjeść mieszankę różnych owoców i warzyw. Cenne substancje, takie jak witaminy i minerały, są najlepiej przyswajane przy pustym żołądku. Ważne jest jednak, aby zjadane owoce i warzywa miały temperaturę pokojową, zbyt zimne wpływają b a r d z o niekorzystnie na żołądek, powodując wstrząs termiczny.

Liczba odsłon: 4128
 do góry